Despre mine

Fotografia mea
TARGU FRUMOS, Romania
“Istoricul vieţii”… “se uită larg în lumea dimprejurul lui şi vede că popoarele nu se şterg aşa de uşor de pe faţa pământului, că, dimpotrivă, ca buruienile şi copacii, care cresc parcă mai năvalnic după câte un prăpăd de foc ori de ape, aşa şi neamurile omeneşti se păstrează pe acelaşi pământ cu mare dragoste de brazda pe care din strămoşi au arat-o. Iar când se întâmplă de-şi mai schimbă portul ori graiul ori chiar numele amestecându-se cu frânturi de popoare străine, pe care furtuna războaielor le-a aruncat peste dânsele, ele rămân în trupul şi firea lor lăuntrică tot cele vechi” (Vasile Pârvan).

Bine ati venit în Tunelul Timpului!

Cunoaşterea începuturilor istoriei exercită asupra noastră o nealterată atracţie, Arheologia preistorică şi Preistoria generală contribuind, nu fără eforturi şi dificultăţi, uneori majore, într-o manieră decisivă, la luminarea acestei părţi a trecutului uman. În acest demers, trebuie să ţinem seama că nu există populaţii şi popoare “de dinainte de istorie” ci diferă doar metodele noastre de abordare istoriografică şi de investigare a trecutului de dinainte şi de după inventarea scrierii.

Călătoria noastră în trecutul istoric cel mai îndepărtat poate fi asimilată cu o veritabilă incursiune în tunelul timpului. Aceasta are drept jaloane procesele istorice esenţiale cum au fost: antropogeneza, dezvoltarea primelor forme ale structurilor economice, sociale, de-a lungul epocilor pietrei şi metalelor, apariţia şi manifestarea celor mai importante invenţii timpurii, care au marcat, în chip decisiv, devenirea ulterioară a umanităţii.

Măsura timpului a fost diferită de la epocă la epocă, variind de la sutele şi zecile de mii de ani, în paleolitic, la milenii, secole sau chiar decenii, în perioadele următoare, desemnând, totodată, şi accelerarea ritmului devenirii istorice, materializată în creşterea exponenţială a cadenţei invenţiilor, odată cu apropierea de vremurile mai noi.

Înarmaţi cu mijloacele ştiinţifice ale timpului modern, vă invit să începeţi această călătorie, o adevărată aventură cognitivă, ridicându-vă la înţelegerea corectă a oamenilor şi societăţilor din aceste vremuri demult apuse, care nu au fost deloc primitive.

Vom vedea că multe dintre civilizaţiile istorice, care păstrează, încă, nenumărate enigme, au străvechi şi puternice rădăcini în perioada preistorică şi protoistorică, fiind o expresie a geniului creator uman.